Voor Lolo

Lolo’s lievelingsen

15 juli 2016
DSCF2510

‘Als je drie jaar bent…’ En dan ineens is het zover: je wordt drie over een paar nachtjes slapen! De beloofde step staat in de schuur, de skatebaan is betreden – met zonder je stapje, maar zelfs dat was indrukwekkend. En in de zomervakantie gaan we met zijn drieën (ja echt zonder Goofje!) naar de Efteling. Hoogste tijd om eens een lijstje op te stellen van al jouw lievelingsen zodat we daar later om kunnen lachen.

Eten: je bent met recht een alleseter. Als je zelf mag kiezen, gaan we aan de broccoli (en daarom laat ik je dus niet zo vaak kiezen) of pannenkoeken (alleen met appelstroop en appels, voor poedersuiker of gewone stroop haal je jouw neusje op). Andere favorieten zijn paella, lasagne, spinazie met aardappeltjes, vissticks en een gekookt ei of ‘Franse kip’*. Olijven, ansjovis, pittige worstjes, sushi, gekruid eten: je smult ervan. Wat je écht niet lekker vindt: boontjes (door de draadjes die erin zitten), bami (ook hierbij is de textuur de boosdoener) en meloen. Op schooltje smul je van alle stamppotjes die ze uit eigen moestuin toveren. Van savooiekool met kapucijners tot sperziebonen met kikkererwten. Echt, jij liever dan ik! Zo trots dat je alles proeft en lust. Qua snoeperij lijk je niet echt op ons, want van taart of zoetigheid gaat jouw hart niet sneller kloppen. Chocola is een hele grote uitzondering, daar geniet je van.

*’Franse kip’: groene paprika – gepelde tomaten – spekblokjes – kippendijenfilet – champignons. Kip braden met knoflook en peper en zout, daarna in stukjes snijden. Spekblokjes bakken. Paprika, ui, champignons gesneden mee bakken, blik tomaten erbij, kruiden naar smaak. Kip erdoorheen, sudderen. serveren met rijst. Erbij olijven, komkommers en tomaatjes en knoflooksausje (yoghurt met beetje mayo, peper, peterselie en knoflook).

Boeken: het liefst elke dag hetzelfde verhaal zodat je mee kan vertellen. Momenteel verslinden we Jip en Janneke waarbij ik tijdens het voorlezen expres de rolbevestigende patronen doorbreek en van Janneke een doerak maak, waarin ‘moeder’ gewoon ‘mama’ heet en waarin papa kookt en poetst. Andere favorieten zijn het Gouden Boekje over het Koekemannetje, Het Grote Boek van Voertuigen en Machines, en Het Dierenboek. Iedere avond lezen we minimaal twee verhaaltjes en ook Goof zit er dan gezellig bij.

Muziek: je danst er flink op los! In de auto luister je graag naar de favoriete muziek van je vader, The Doors. Maar eigenlijk vind je alles wel te pruimen, je roept al vrij snel uit dat een liedje ‘je lievelings’ is. Als de juffrouw op de peuterspeelzaal je een liedje leert, ken je de volgende dag de tekst nog feilloos. Zo zong je vanmorgen ineens over met blote billen rennen op het strand en zand op je boterham met bijpassende gebaren erbij. Helaas voor ons hou je van Dirk Scheele, Bob de Bouwer en zelfs Piet Piraat. Maar ook tijdens de Deftones of Pearl Jam zit je gelukkig met je hoofd ritmisch te schudden.

Televisie: ultieme favorieten op Netflix zijn Conni (ja echt, zo’n foute Duitse serie over een veel te braaf meisje met een irritant blije familie, je kent inmiddels alle afleveringen uit je hoofd maar blijft ademloos kijken hoe Conni op de boerderij logeert of een paasvuur bijwoont), Casper en Emma (behalve wanneer Casper van de schommel valt ‘want daar schrik je altijd zo van’ en het liefst als ze bibliotheekje spelen ‘het is in orde!’) en Zack en Quack met die te gekke wereld opgebouwd uit pop-ups. Liever nog pak je onze telefoons om YouTube te kijken. Je belandt steeds bij dezelfde filmpjes en kan ze letterlijk meepraten en -zingen na een paar keer terugkijken. Je snapt het verschil tussen Nederlandse en Engelse woordjes en ontdekt dat ‘truck’ dus ‘vrachtwagen’ is en je noemt een voorbijrijdende motor een ‘motorbike’. Zo lief dat je steeds de educatieve filmpjes blijft opzoeken en geniet van kleuren benoemen, tellen, en de namen van voertuigen leren.

Speelgoed: natuurlijk zijn je auto’s favoriet. Ze worden iedere avond keurig rechtgezet, allemaal netjes op een rijtje en een ander gedeelte van de verzameling precies goed in de vakken van je parkeergarage. Je weet precies welke BMW of wals of racewagen je wanneer van wie kreeg, welke oldtimer vroeger van opa of papa was en van welk merk die ene cabrio of die andere pick-up is. Ook je verzameling wilde dieren en vissen is heilig. Je bouwt er dierentuinen mee en om de beurt mogen ze je ’s avonds in bad vergezellen. Het allerliefst speel je buiten. Je springt op de trampoline (echt, een conditie om jaloers op te zijn) en loopt rond met bakjes, vergieten, emmers, vormpjes uit de zandbak en bidons om die met zand en water te vullen, over te gieten en ‘alsof’ mee te spelen. In de zandbak speel je achtereenvolgens ijsjesverkoper en bakker en als je papa mag helpen met grasmaaien en sproeien ben je zielsgelukkig.

Kleding: je weet precies wat je mooi vindt, kiest zelf je combinaties en wordt blij van nieuwe schoenen en kleren (van wie zou je dat nou hebben?). Vans met danseressen erop kies je zelf uit, je bedenkt dat je korte broek met dinosaurussen leuk is met dat witte shirt en houdt van je nieuwe zwarte broek met witte figuren. Godzijdank ben jij net zo dol op de prints van Mini Rodini als ik. Van overgrootoma Trees kreeg je een shirt van ‘meneertje Bril’ (een Minion) en die zou je het liefst ook gewoon overdag dragen, maar je sputtert niet tegen als ik je dan heel subtiel aanspoor om hem als pyjama te dragen…

Komend jaar zal er vast een boel gaan veranderen. Liever nog vandaag ga je naar je nieuwe school en je eigen mening wordt met de week sterker en moeilijker te veranderen of beïnvloeden. Liefste Lolo, ik word er nu al een beetje verdrietig van als ik me bedenk dat ik nog maar één jaar fulltime van je mag genieten.

Dit vind je vast ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter